Το στρες παχαίνει τις γυναίκες

17Μαρ

Το στρες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό των γυναικών και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 58 γυναίκες, μέσης ηλικίας 53 ετών, ανακάλυψαν ότι έκαιγαν πολύ λιγότερες θερμίδες όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με στρεσογόνα γεγονότα.
Επιπλέον, ο οργανισμός τους παρήγαγε περισσότερη ινσουλίνη, η οποία συμμετέχει στην αποθήκευση σωματικού λίπους, γράφουν στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU).

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης του στρες και στη συνέχεια να καταναλώσουν ένα γεύμα των 930 θερμίδων, που περιείχε πολλά λιπαρά (ήταν 60 γραμμάρια).

Ακολούθησαν μία σειρά από εξετάσεις, διότι οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν πόση ώρα χρειάζονταν οι γυναίκες για να κάψουν αυτές τις θερμίδες και τα λίπη.

Επτά ώρες μετά το γεύμα, όσες γυναίκες είχαν αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, είχαν κάψει 104 θερμίδες λιγότερες απ’ όσες οι εθελόντριες δίχως στρες.

Αν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση σημαίνει πως οι στρεσαρισμένες γυναίκες θα έχουν πάρει σχεδόν 6 κιλά σε έναν χρόνο, ακόμα κι αν τρώνε ό,τι και οι συνομήλικές τους δίχως στρες.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Ψυχολογίας στο OSU.

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες πως όταν κάποιος νιώθει στρες έχει την τάση να διαλέγει τα λάθος τρόφιμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως αυτή η κακή επιλογή μπορεί να έχει μεγαλύτερο τίμημα απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε, αφού οι περιττές θερμίδες είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτούν στο σώμα».

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή : Web Only

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση