Η μακροζωία εξαρτάται και από το φύλο

08Φεβ

Στον ύπνο και τη διατροφή φαίνεται ότι βρίσκεται το κλειδί για τη μακροζωία σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι παράγοντες αυτοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά η επίδρασή τους είναι διαφορετική στα δύο φύλα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Μόνας στη Μελβούρνη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των ανδρών έχει ανάγκη από καλό ύπνο, ο οποίος όμως στον γυναικείο οργανισμό δεν παρουσιάζει εξίσου καλά αποτελέσματα αν δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β6!

Η μελέτη διεξήχθη κατά το διάστημα 1999 – 2000 και συμμετείχαν 1.865 άνδρες και γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επιδρά στην ποιότητα του ύπνου και τη μακροζωία και διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με την αυξημένη τάση για αρρώστιες, με την προσβολή από διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο, αλλά και με την αυξημένη θνησιμότητα. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από κακή ποιότητα ύπνου, ενώ και στα δύο φύλα ο ύπνος βελτιώνεται όταν η διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η κακή ποιότητα ύπνου έχει άμεση σχέση με την κακή όρεξη και την κακή συνολική εικόνα της υγείας, κάτι που ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.
Ωστόσο, αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες ήταν η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και τη διατροφή που παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες. «Για τις γυναίκες, ο καλός ύπνος προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη μακροζωία, με την προϋπόθεση να έχουν πλούσια διατροφή και να καταναλώνουν αρκετά λαχανικά και τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β6», ανέφερε ο καθηγητής Mark Wahlqvist.

Η βιταμίνη Β6 περιέχεται στις μπανάνες, το σκόρδο, τα φιστίκια, τα καρύδια τη γαλοπούλα, τις πατάτες, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα πορτοκάλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση