Παντζάρι – το φάρμακο της φύσης

01Μαρ

Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, ευεργετικό για την υγεία μας.

Ο χυμός παντζαριού περιέχει:
1. Φώσφορο
2. Κάλιο
3. Σίδηρο
4. Ασβέστιο
5. Μαγνήσιο
6. Ψευδάργυρο
7. Θείο
8. Ιώδιο
9. Χαλκό
10. Βιταμίνη Β1
11. Βιταμίνη Β2
12. Βιταμίνη Β6
13. Πρωτεΐνες
14. Φυτικές ίνες
15. Βιταμίνη Α
16. Β-καροτένιο
17. Παντοθενικό οξύ-Β5
18. Υδατάνθρακες
19. Vit C
20. Φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη, που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους

Ο χυμός παντζαριού επίσης είναι πλούσιος στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα, το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, η δε ανεπάρκεια της –της καταλάσης- σχετίζεται με
· Το άσπρισμα των μαλλιών
· Την αρθρίτιδα
· Την οστεοαρθρίτιδα και
· Άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού

Ο χυμός παντζαριού επομένως, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλει πολλές φορές στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

1. Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ποσότητα του σε νιτρικό άλας είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στη μετατροπή του σε νιτρώδες με τη βοήθεια του σάλιου.
2. Ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού σε ποσοστό 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε O2 καθιστώντας τις επιδόσεις μεγαλύτερες, λόγω υψηλότερης αντοχής. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα του χυμού της ωμής ρίζας, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του οργανισμού. Ο χυμός της ρίζας βελτίωσε την απόδοση στο τρέξιμο, σε υγιείς ενήλικες. Κατά τη διάρκεια κούρσας υψηλής έντασης, όσοι λάμβαναν χυμό ρίζας χρειάστηκαν 15% περισσότερο χρόνο μέχρι να φτάσουν στο σημείο κόπωσης, σε σχέση με όσους λάμβαναν εικονικό χυμό. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης. Σε όρους αθλητών στίβου, το όφελος αυτό μεταφράζεται σε 1-2% βελτίωση του χρόνου σε κούρσες ταχύτητας! Και φυσικά ο χυμός παντζαριού δεν είναι ντόπινγκ!
3. Μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια υπεύθυνο το φολικό οξύ και οι φυτικές ίνες
4. Μειώνει τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων υπεύθυνη η βιταϊνη μια χολίνη η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Υψηλές ποσότητες ομοκυστεινης ευθύνονται σε φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.
5. Αποτρέπει τις αρθρίτιδες και την οστεοαρθρίτιδα
6. Αποτρέπει την οστεοπόρωση. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε μαγνήσιο, βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, εφόσον το μαγνήσιο είναι αυτό που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
7. Προστατεύει από τις παθήσεις του ήπατος. Η βηταϊνη έχει αποδειχτεί πως αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη.
8. Προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις . Μας προσφέρει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την ανάπλαση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ παράλληλα βοηθά την ανάπτυξη ειδικής ομάδας κυττάρων τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν διάφορα επιβλαβή κύτταρα.
9. Μειώνει την ανάπτυξη των όγκων
10. Βοηθά να αντιμετωπιστούν γνωστικές ασθένειες όπως η γεροντική άνοια και το Αλσχάιμερ εξαιτίας της βητανιασίνης ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών.
11. Βοηθά στην αφομοίωση ενός ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών
12. Καταπολεμά τη γρίπη και άλλες εμπύρετες καταστάσεις όπως της βρογχίτιδας
13. Ανακουφίζει από τις συνέπειες της γαστρορραγίας
14. Είναι ένα από τα φυσικά καθαρτικά βοηθώντας τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες
15. Τέλος ο ζωμός παντζαριού συστήνεται ως ένα από τα πιο εύπεπτα φαγητά για ηλικιωμένους και ασθενείς

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση