Μικρότερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι υπέρβαροι

08Μάι

Μικρότερη είναι η ζωή των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία. Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας μελέτησαν το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με μεγάλο, μέτριο και μικρό δείκτη σωματικής μάζας και διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι ζουν σαφώς λιγότερα χρόνια από ό,τι οι τελευταίοι.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες μελέτες με θέμα την παχυσαρκία, επειδή μερικές από αυτές είχαν δείξει ότι οι υπέρβαροι μπορεί να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα άτομα που είναι παχύσαρκα ή έστω υπέρβαρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. «Η αλήθεια είναι αυτή και είναι απλό να το καταλάβει κανείς», ανέφερε η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, δρ Grace Joshy, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας. «Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη του τους κινδύνους που κρύβει η παχυσαρκία σε ό,τι αφορά την προσβολή από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η ζωή των ατόμων με μεγάλο σωματικό βάρος μπορεί να είναι αρκετά πιο σύντομη».

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης τους έλαβαν υπόψη τους αρκετούς παράγοντες, όπως το εύρος των κατηγοριών του δείκτη σωματικής μάζας και τις ασθένειες που μπορεί να είχε περάσει καθένας από τους συμμετέχοντες, ώστε να εντοπίσουν με ακρίβεια τι επηρέασε τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τις μελέτες που είχαν καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PloS ONE.

πηγη naftemporiki.gr

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση