Νηρόν Ύδωρ

16Μαρ

Γνωρίζατε ότι το ποσοστό νερού στον ανθρώπινο οργανισμό αγγίζει το 60 – 70% , δηλαδή καλύπτει σχεδόν τα 2/3 αυτού;

Μάλιστα, το 80% του εγκεφάλου μας και το 90% του αίματός μας αποτελείται από νερό! Αν θέλαμε τώρα να μελετήσουμε λίγο πιο προσεκτικά την κατανομή υγρών στον οργανισμό μας, θα διαπιστώναμε πως αυτά εντοπίζονται σε δύο χώρους:
α. Στο εσωτερικό των κυττάρων, το ενδοκυττάριο υγρό και
β. Στο εξωτερικό των κυττάρων, το εξωκυττάριο υγρό, το νερό του αίματος και των αδένων.

Μεταξύ ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού υπάρχουν συνεχή ρεύματα εισόδου αλλά και εξόδου. Η αμφίδρομη αυτή μετακίνηση είναι μεγάλης σημασίας για τα κύτταρα, καθώς έτσι προσκομίζονται τα χρήσιμα υλικά και απομακρύνονται τα άχρηστα!

Θρεπτικά Συστατικά και νερό:

Κι όμως, το νερό περιέχει θρεπτικά συστατικά! Συγκεκριμένα, στο πολύτιμο για τη ζωή μας νερό μπορεί να μην ανιχνεύονται μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεϊνες, υδατάνθρακες ή λιπαρά, γι’ αυτό και η θερμιδική του αξία είναι μηδενική, εντοπίζονται όμως μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Οφέλη:

Η επαρκής κατανάλωση ύδατος φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Ορισμένα από τα οφέλη αναφέρονται παρακάτω.

Εγκέφαλος:

Καθώς η συγκέντρωση νερού στον εγκέφαλό μας είναι ιδιαίτερα υψηλή (80%) , μία πιθανή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά:
1.Τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου,
2. Το πολύτιμο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό,
3. Την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών, με τους τελευταίους να ρυθμίζουν την μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και
4. Τη θετική μας διάθεση αλλά και τη συγκέντρωσή μας!

Νεφροί:

Βασική λειτουργία των νεφρών μας είναι η διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Φανταστείτε δύο φίλτρα που αναγνωρίζουν τις επιβλαβείς για την υγεία μας ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω των ούρων και των κοπράνων. Απαραίτητο στοιχείο γι’ αυτή την διαδικασία είναι το νερό! Ο όγκος των υγρών που διέρχονται από τα νεφρά αποτρέπουν τη συγκέντρωση μετάλλων αλλά και μία πιθανή κρυστάλλωσή τους.

Ρύθμιση Θερμοκρασίας:

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός της εφίδρωσης και της εξάτμισης του ιδρώτα βασίζεται στην ύπαρξη υγρασίας στον οργανισμό.

Μεταφορά Οξυγόνου:

Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κύτταρα του αίματος, έχουν ως σκοπό τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό νερού στο αίμα (90%) κατανοούμε τη σημασία της καλής ενυδάτωσης.

Αρθρώσεις & Βλεννογόνοι:

Οι χόνδροι, οι ιστοί που καλύπτουν τα οστά μεταξύ των αρθρώσεων, αποτελούνται από 80% νερό! Η επαρκής ενυδάτωση, επομένως, ενισχύει την ικανότητα τους να απορροφούν αποτελεσματικά κάθε κραδασμό των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.

Το νερό δημιουργεί τη βλέννα και το σάλιο.

Το σάλιο είναι αναγκαίο για τη διάσπαση της τροφής και την πέψη αυτής, καθώς και για την υγεία των δοντιών μας.

Η βλέννα λειτουργεί προστατευτικά για όργανα όπως το στόμα, το στομάχι, το έντερο και ο κόλπος.

Πέψη:

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το νερό είναι απαραίτητο στη διαδικασία της πέψης. Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία ακόμα και το γαστρικό έλκος, μπορεί να οφείλονται ή να επιδεινώνονται λόγω της αφυδάτωσης.

Ενισχύστε την υγεία του εντέρου σας υιοθετώντας νέους τρόπους ζωής! Η σχολαστική ενυδάτωση, η συχνή άθληση και η προσεκτική διατροφή αρκούν για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Δέρμα:

Για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα δεν αρκεί απλώς η επιφανειακή περιποίησή του με διάφορα σκευάσματα. Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας έχει ανάγκη από συστηματική ενυδάτωση, ώστε να είναι ανθεκτικό απέναντι σε πιθανά δερματικά προβλήματα αλλά και στα σημάδια της γήρανσης.

Αρτηριακή Πίεση:

Η ενυδάτωση είναι ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά της αρτηριακής πίεσης.

Αεραγωγοί:

Το νερό συμβάλλει και στη λειτουργία των αεραγωγών, οι οποίοι στην περίπτωση ενός αφυδατωμένου οργανισμού, συστέλλονται για τη διατήρηση της υγρασίας στο σώμα. Έτσι, το άσθμα και διάφορες αναπνευστικές αλλεργίες επιδεινώνονται.

Θρέψη:

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C είναι οι λεγόμενες υδατοδιαλυτές και όπως δηλώνει και το όνομά τους χρειάζονται το νερό προκειμένου να διασπαστούν και να καταλήξουν σε κάθε σημείο του σώματος. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως σε έναν αφυδατωμένο οργανισμό η απορρόφησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τρόπος & Ποιότητα Ζωής:

Άλλες θετικές επιδράσεις της επαρκούς ενυδάτωσης είναι:
1. Καλύτερες επιδόσεις στη γυμναστική. Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα.
2. Αποτρέπει τη μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αντικαθιστώντας το ποτό μας με ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό ή χυμό, καλύπτουμε την ανάγκη μας για αλκοόλ στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
3. Το αδυνάτισμα γίνεται πιο εύκολο! Πίνοντας δύο ποτήρια νερό πριν από το γεύμα μας, το αίσθημα κορεσμού επιτυγχάνεται γρηγορότερα.

Tip για μεγαλύτερη πληρότητα:
Συνδυάστε πηγές φυτικών ινών (σαλάτες, προϊόντα ολικής άλεσης) με ένα ποτήρι νερό!

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό. Πώς όμως ορίζεται αυτό το “πολύ”; Είναι καλό να έχουμε κατά νου πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, άρα διαφορετικές είναι και οι ανάγκες του σε νερό. Οι ανάγκες αυτές εξαρτώνται από παράγοντες όπως:
1. Η ηλικία
2. Το φύλο
3. Η φυσική κατάσταση
4. Οι συνθήκες εργασίας
5. Το κλίμα & η θερμοκρασία περιβάλλοντος ή η εποχή
6. Η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός
7. Συγκεκριμένα συμπτώματα (π.χ. πυρετός ή διάρροια)

Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, της εμπύρετης κατάστασης ή της διάρροιας, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του οργανισμού μας και με ηλεκτρολύτες!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Εθνικό Διατροφικό Οργανισμό, μέσα στη μέρα πρέπει να καταναλώνουμε τις ακόλουθες ποσότητες υγρών:
Παιδιά Ηλικίας 9 -13 8 – 10 ποτήρια εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6 – 8 να είναι νερό
Παιδιά Ηλικίας 14 – 18 10-12 ποτήρια εκ των οποίων τουλάχιστον τα 8 – 10 να είναι νερό
Ενήλικες Άνω των 18 8-10 ποτήρια εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6 -8 να είναι νερό
Εγκυμονούσες 9-11 ποτήρια εκ των οποίων τουλάχιστον τα 7 – 9 να είναι νερό
Θηλάζουσες 11-13 ποτήρια εκ των οποίων τουλάχιστόν τα 9 – 11 να είναι νερό

1 ποτήρι = 250 ml

Διαφορετικά, μπορούμε να υπολογίσουμε1 ml νερού/ kcal τροφής για τους ενήλικες και 1,5 ml νερού/ kcal τροφής για τα νεογνά. Για παράδειγμα, σε έναν ενήλικα που καταναλώνει 2.000 kcal ημερησίως αντιστοιχούν 2L νερό.

Πώς θα καταναλώσουμε εύκολα την ποσότητα που μας αναλογεί;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά δυσκολευόμαστε να καταναλώσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα νεφρά μας αποβάλλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Προκειμένου, λοιπόν, να μην τα επιβαρύνουμε και να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, είναι καλό να κατανέμουμε ισόποσα κατά τη διάρκεια της ημέρας τα λίτρα που μας αναλογούν. Έτσι, έχοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο, όχι μόνο βοηθάμε τα πολύτιμα αυτά όργανα να τελέσουν το ρόλο τους, αλλά κι εμείς καταναλώνουμε το νερό που χρειαζόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία.

Έξυπνο Πλάνο Επαρκούς Ημερήσιας Ενυδάτωσης:
Πρωινό 2 ποτήρια νερό
Δεκατιανό 1 ποτήρι νερό
Κυρίως Γεύμα 2 ποτήρια νερό
Απογευματινό 1 ποτήρι νερό
Βραδινό 2 ποτήρια νερό

Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του ενός γεύματος δεν πρέπει να μας τρομάζει. Ωστόσο, στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνιστάται η αποφυγή της.

Προσοχή Δεν είναι μόνο η αφυδάτωση που μπορεί να μας βλάψει. Εξίσου επικίνδυνη θεωρείται και η υπερενυδάτωση του οργανισμού, μία κατάσταση κατά την οποία το νερό παραμένει στον οργανισμό, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου στο αίμα!

Tips και Άλλοι Τρόποι Ενυδάτωσης:
Όσον αφορά την κατάκτηση του στόχου:
1. Ρεαλιστικός στόχος. Καθώς είναι δύσκολο να αυξήσουμε απότομα την ποσότητα υγρών από μέρα σε μέρα, προτείνεται η εβδομαδιαία αύξηση των λίτρων.
2. Υπενθύμιση στο κινητό. Αφού η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, γιατί να μην αποτελέσει σύμμαχό μας και σε αυτή την περίπτωση; Ορίστε τις ειδοποιήσεις βάσει του πλάνου που δίνεται παραπάνω και η επαρκής ενυδάτωση δε θα είναι πια πρόβλημα! Μάλιστα, υπάρχουν εφαρμογές φτιαγμένες γι αυτόν ακ
3. Εναλλακτικές. Συμπληρώστε τα αναγκαία για την ενυδάτωσή σας ποτήρια με κάποιο χυμό ή αφέψημα.
4. Γεύση. Δώστε γεύση στο νερό σας μερικά κομμάτια φρούτων, λαχανικών ή βοτάνων.
5. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί και άλλο ένα πριν τον ύπνο, η κατανομή των λίτρων που απομένουν γίνεται πιο εύκολη.
6. Πίνουμε νερό ΠΡΙΝ διψάσουμε! Το αίσθημα δίψας σημαίνει πως ο οργανισμός μας είναι ήδη αφυδατωμένος.
7. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό!
8. Καταναλώστε ένα ποτήρι νερό μαζί μαζί με τον καφέ ή τα σνακ σας. Συνδυάζοντας μερικά αποξηραμένα φρούτα με ένα ή δύο ποτήρια, αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού!
9. Πίνετε πάντα αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκησή σας. Καθώς γυμναζόμαστε το σώμα μας χάνει πολλά υγρά μέσω του ιδρώτα τα οποία πρέπει να αναπληρώσουμε άμεσα.

Άλλοι τρόποι Ενυδάτωσης:

Ο στόχος των 8 ποτηριών μας φαίνεται ακόμα ακατόρθωτος; Ας μην ξεχνάμε πως το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος ενυδάτωσης. Ορισμένες πλούσιες σε νερό επιλογές είναι:

1. Ροφήματα χωρίς ζάχαρη (καφές, τσάι, χυμοί, γάλα)
2. Τρόφιμα όπως σούπες με ψάρι ή λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
3. Φρούτα & Λαχανικά, τα οποία αποτελούνται από 90% νερό!
4. Ζελέ φρούτων. Πράγματι, το δροσερό αυτό επιδόρπιο, πλούσιο σε νερό, θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και παράλληλα θα καλύψει την ανάγκη για γλυκό!

Ποια είναι τα είδη του νερού; Νερό Βρύσης ή Εμφιαλωμένο; Ποιο είναι καλύτερο για μένα;

Νερό Βρύσης:

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το νερό της βρύσης κρίνεται ασφαλές και χαρακτηρίζεται ως πόσιμο. Το πιθανό μικροβιολογικό φορτίο που μπορεί να φέρει ελαχιστοποιείται με δύο διαδικασίες, τη χλωρίωση και τη φθορίωση. Χάρη στην τελευταία, μάλιστα, ενισχύεται η υγεία των δοντιών αλλά και των οστών μας!

Εμφιαλωμένο Νερό:

1. Επιτραπέζιο Νερό
Προέρχεται από λίμνες, ποτάμια, γεωτρήσεις, αφαλατωμένο νερό θάλασσας και θεωρείται πόσιμο, εφόσον απολυμανθεί.

2 .Φυσικό Μεταλλικό Νερό
Προέρχεται συνήθως από υπόγειες γεωτρήσεις και εμφιαλώνεται απευθείας. Αυτό σημαίνει πως δεν πραγματοποιείται καμία απολύμανση, γι’ αυτό και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Φροντίζουμε πάντα να επιλέγουμε φιάλες που αναγράφουν τον τόπο και την πηγή προέλευσης.

3. Νερό Πηγής
Και το νερό πηγής εμφιαλώνεται απευθείας χωρίς να περάσει από καμία διαδικασία απολύμανσης. Η διαφορά του με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό είναι η απουσία μετάλλων. Μία ενδιάμεση, δηλαδή, κατηγορία μεταξύ Επιτραπέζιου και Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

4. Ανθρακούχο Νερό:
Πρόκειται για νερό στο οποίο έχει εγχυθεί πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα για τη δημιουργία αφρού. Η ωραία του γεύση οφείλεται στην προσθήκη αλατιού, ενώ το pH του υπολογίζεται στο 3-4, σχετικά όξινο δηλαδή.

Κίνδυνοι:

Η κατανάλωση νερού κρύβει κινδύνους; Πράγματι, η υπερβολική ή η ελλιπής ενυδάτωση οδηγούν σε υπερενυδάτωση ή αφυδάτωση αντίστοιχα.

Υπερενυδάτωση:

Μιλήσαμε ήδη για τον κίνδυνο της υπερενυδάτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην υπονατριαιμία. Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία λαμβάνουμε πολύ περισσότερο νερό από αυτό που μπορούν να διαχειριστούν τα νεφρά μας. Έτσι, η κυκλοφορία νερού στο αίμα αυξάνεται με αποτέλεσμα την αραίωση των υλεκτρολυτών και την μείωση του νατρίου.

Πώς θα καταλάβετε ότι πίνετε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεστε; Δώστε προσοχή σε συμπτώματα όπως:
1. Ναυτία ή Έμετος
2. Πονοκέφαλος
3. Σύγχυση ή Αποπροσανατολισμός
4. Μυϊκοί Σπασμοί – Κράμπες – Αδυναμία
5. Ευερεθιστότητα
6. Επιληπτικές Κρίσεις
7. Κώμα

Αντιμετώπιση Υπερενυδάτωσης:

Σε περίπτωση που νιώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα εννοείται πως επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό . Ενημερωτικά, κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι:
1. Μείωση των υγρών που καταναλώνουμε
2. Χρήση διουρητικών
3. Αντιμετώπιση της πάθησης που ίσως να οδήγησε σε υπονατριαιμία.

Αφυδάτωση:

Και στην περίπτωση της αφυδάτωσης ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Στη συνέχεια δίνονται ορισμένα βασικά συμπτώματα και το ποσοστό αφυδάτωσης που υποδεικνύουν.
– Αίσθημα δίψας -1% νερό από τον οργανισμό
– Δυσφορία & Απώλεια όρεξης -2% νερό από τον οργανισμό
– Ξηροστομία -3% νερό από τον οργανισμό
– Μείωση απόδοσης -4% νερό από τον οργανισμό
– Πονοκέφαλος -5% νερό από τον οργανισμό
– Απειλή για τη ζωή -10% νερό από τον οργανισμό
– Νεφρολιθίαση
– Παχυσαρκία

Tip! Ένας έξυπνος τρόπος για να καταλάβουμε πόσο νερό καταναλώνουμε είναι να ελέγξουμε την κατάσταση και το χρώμα των ούρων μας. Αν το χρώμα τους είναι αρκετά σκούρο, μάλλον χρειαζόμαστε μερικά ποτήρια νερό!
Καταλαβαίνουμε πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι το μέτρο. Μέτρον άριστον, λοιπόν, και στο νερό!

Πηγές:

Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]


https://www.iatropedia.gr/diatrofi/nero-dekapente-ofeli-pou-parechei-stin-ygeia/107885/
http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση