Πιο ευδιάθετοι όσοι τρώνε πολλά φρούτα και σαλάτες

05Μάι

Δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση και να χαρίσουν ψυχική ευεξία, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από 13.983 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, ανακάλυψαν πως η κατανάλωση φρέσκων φυτικών προϊόντων συσχετίζεται στενά με την ψυχική ευεξία, δηλαδή με το πόσο καλά θα νιώθει κάποιος και πόσο καλά θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλή ψυχική ευεξία εμπερικλείει παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση, η ψυχική αντοχή και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ρόλο παίζουν και η παχυσαρκία με το κάπνισμα,αλλά αυτός είναι αρνητικός.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά φρούτα και σαλάτες είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή ψυχική διάθεση, ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φυτικά τρόφιμα είχαν κατά 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ψυχική ευεξία.

Οι πιθανότητες χαμηλής ευεξίας ήταν επίσης κατά 28% περισσότερες για τους παχύσαρκους και σχεδόν διπλάσιες για τους καπνιστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJOpen», από τους εθελοντές με την καλύτερη ψυχική ευεξία απ’ όλους, το 35,5% έτρωγαν τουλάχιστον δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, το 31,4% έτρωγαν δύο σαλάτες και δύο φρούτα την ημέρα, και το 28,4% έτρωγαν τουλάχιστον μία σαλάτα.

Ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά έτρωγε το μόλις 6,8% των εθελοντών αυτής της ομάδας.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαβέριο Στρέιντζες, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Αγωγής στην Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ.
«Μαζί με το κάπνισμα, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την – χαμηλή ή υψηλή – ψυχική ευεξία.
»Αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό».

Πηγή : tanea.gr

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση