Ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί να προτιμά τα υγιεινά τρόφιμα

04Απρ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί να προτιμά τα υγιεινά τρόφιμα έναντι των ανθυγιεινών και πλούσιων σε θερμίδες τροφών, χάρη σε μια δίαιτα που δεν συνεπάγεται πείνα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Diabetes.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ταφτς υποστηρίζουν ότι, οι διατροφικές «εξαρτήσεις» μπορούν να τροποποιηθούν ακόμη κι αν είναι καλά εδραιωμένες. Και μάλιστα, το απέδειξε υποβάλλοντας σε απεικόνιση την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις εξαρτητικές συμπεριφορές, μιας μικρής ομάδας ανδρών και γυναικών.

«Όταν γεννιόμαστε δεν έχουμε έμφυτη αρέσκεια στις τηγανητές πατάτες και απέχθεια για τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Αυτό συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και την επαναλαμβανόμενη έκθεσή μας σ’ ένα ‘τοξικό’ διατροφικό περιβάλλον», εξηγεί η Δρ Σούζαν Ρόμπερτς, συγγραφέας της μελέτης και διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Όπως όμως έχει αποδειχθεί, μόλις ο άνθρωπος «εθιστεί» στην ανθυγιεινή διατροφή, είναι συνήθως αρκετά δύσκολο να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και να χάσει βάρος.

Η Δρ Ρόμπερτς όμως αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι σε θέση να μάθει να του αρέσουν τα υγιεινά τρόφιμα.

Μελέτησε λοιπόν το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την εξάρτηση, σε δείγμα 13 υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών και γυναικών, οκτώ εκ των οποίων είχαν πάρει μέρος σε ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Επρόκειτο για πλάνο που στόχευε στην αλλαγή των διατροφικών προτιμήσεων, με έμφαση σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, μειωμένους υδατάνθρακες, χωρίς όμως οι εθελοντές να πεινάνε. Ως γνωστόν, όταν το αίσθημα της πείνας καταλαμβάνει τον οργανισμό, τότε τα ανθυγιεινά τρόφιμα μοιάζουν πολύ ελκυστικά.

Οι άλλοι πέντε συμμετέχοντες αφέθηκαν εκτός του ειδικού προγράμματος απώλειας βάρους.

Όταν οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (πριν και μετά το τέλος του εξάμηνου προγράμματος), οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν κάνει δίαιτα είχαν ορατές αλλαγές στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους.

Επιπλέον, όταν τους έδειξαν φωτογραφίες διαφόρων τροφίμων, τα υγιεινά, ολιγοθερμιδικά τρόφιμα ήταν εκείνα που τους προκαλούσαν αυξημένη εγκεφαλική εγρήγορση.

Αυτό κατά τους επιστήμονες δείχνει ότι, ο εγκέφαλος μέσω του ειδικού προγράμματος έμαθε να απολαμβάνει την υγιεινή διατροφή. Εξάλλου, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου παρουσίαζε μειωμένη ευαισθησία σε ανθυγιεινά τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

health.in.gr

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση