Προβλήματα στη μνήμη προκαλεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

12Ιαν

Πρόωρη απώλεια μνήμης μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στους άνδρες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καθημερινά περισσότερα από δυόμισι ποτά παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργία της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών έξι χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι υπόλοιποι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.054 άνδρες ηλικίας από 34 έως 59 ετών και οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά το ποτό για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Στη συνέχεια, έλεγξαν τις επιδόσεις της μνήμης τους και της λογικής με ειδικά τεστ και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν από λίγο έως καθόλου ή είχαν σταματήσει να πίνουν εντελώς δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη φθορά στις γνωστικές λειτουργίες. Αντίθετα, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον δυόμισι ποτά τη μέρα παρουσίαζαν μειωμένες επιδόσεις, γεγονός για το οποίο προφανώς ευθυνόταν το αλκοόλ.

«Η μελέτη μας εστίασε στους άνδρες μέσης ηλικίας και έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τη γρήγορη φθορά όλων των γνωστικών λειτουργιών», ανέφερε η δρ Severine Sabia, βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Neurology. Εξάλλου, μελέτη με παρόμοιο θέμα που διεξήχθη πρόσφατα στη Φινλανδία, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αλκοόλ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν φθορά στις γνωστικές λειτουργίες κατά την τρίτη ηλικία από ό,τι εκείνοι που πίνουν με μέτρο.

ΠΗΓΗ naftemporiki.gr

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση