Η υψηλή χοληστερίνη δυσκολεύει την τεκνοποίηση

28Απρ

Τα επίπεδα της χοληστερόλης τους οφείλουν να ελέγξουν τα ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι, αν τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έχουν υψηλούς δείκτες στο αίμα τους, τότε μειώνεται η πιθανότητα σύλληψης.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και των δύο υγιών συντρόφων με τη γονιμότητα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ενρίκε Σίστερμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, μελέτησαν 500 ζευγάρια ηλικίας 18 έως 44 ετών, τα οποία προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν και δεν είχαν καταφύγει σε κάποια κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μετά από ένα έτος μελέτης, 347 από τα ζευγάρια τα είχαν καταφέρει.

Τα τεστ αίματος τα οποία είχαν γίνει στο μεταξύ, αποκάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ελεύθερης χοληστερόλης των δύο συντρόφων και στο χρονικό διάστημα που περνάει, εωσότου πιάσουν παιδί.

Η σχέση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία του ζευγαριού, η μόρφωσή τους, το βάρος τους και η φυλή τους.

Η ελεύθερη χοληστερόλη , η οποία δεν περιλαμβάνεται στα συνήθη τεστ αίματος, δεν συνδέεται με κάποιο άλλο μόριο, ενώ αντίθετα η γνωστή «καλή» (HDL) και «κακή» χοληστερόλη (LDL) συνδέονται μέσα στον οργανισμό με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.
Τα ζευγάρια τα οποία δεν είχαν συλλάβει παιδί, είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο ελεύθερης χοληστερόλης σε σχέση με όσα είχαν συλλάβει.

Επιπλέον, τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είχε υψηλότερη ελεύθερη χοληστερόλη, αλλά ο άνδρας όχι, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να κάνουν παιδί, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα του συγκεκριμένου βιοδείκτη.
Η χοληστερόλη πιθανώς σχετίζεται με τη γονιμότητα, επειδή αποτελεί δομικό συστατικό τόσο των ανδρικών, τόσο και των γυναικείων ορμονών, όπως δήλωσε ο Σίστερμαν.

Οι ορμόνες αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει παιδί, καθώς επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του σπέρματος, όσο και τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι σημαντική τόσο σε νεαρή ηλικία από άποψη γονιμότητας, όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το άγχος κ.α.

Πηγή: naftemporiki.gr

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0