Βασιλικός, μαϊντανός και άνηθος στο… μικροσκόπιο

08Ιούν

Ένα απλό πιάτο μπορεί να κερδίσει χρώμα και άρωμα στο λεπτό, με την προσθήκη του κατάλληλου μυρωδικού κι επειδή ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο άνηθος είναι από τα αγαπημένα των περισσοτέρων, τα περνάμε από το… μικροσκόπιο.

Βασιλικός ο ευωδιαστός

Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν ιερό βότανο και δεν είχαν άδικο, αφού οι διάφορες ποικιλίες του παρουσιάζουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας, από πολλές απόψεις. Συγκεκριμένα, ο βασιλικός μας παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία με τα έλαιά του, περιέχει β-καροτένιο που έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες και μετατρέπεται σε βιταμίνη A από τον οργανισμό, ενώ το κύριο συστατικό του, η εστραγόλη, δρα ως χαλαρωτικό του πεπτικού συστήματος και ως παυσίπονο. Ακόμη, ο βασιλικός περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και την καρδιά, ενώ ταυτόχρονα το ασβέστιο και το μαγνήσιό του κάνουν καλό στα οστά.

Πού να τον προσθέσετε: Ο βασιλικός ταιριάζει ιδανικά σε μια χορτοφαγική πίτσα με λαχανικά και τυρί, στην ομελέτα σας, σε μπρουσκέτες με ντομάτα και τυρί, στο κριθαράκι, αλλά και στις πατάτας φούρνου, όπου μπορεί να τους δώσει έξτρα άρωμα.
Πώς να τον αποθηκεύσετε: Τα φύλλα του διατηρούνται στο ψυγείο, τυλιγμένα σε νωπό χαρτί κουζίνας μέσα σε πλαστική σακουλίτσα έως 4 ημέρες. Διαφορετικά, ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα με νερό σε παγοθήκες για να τα διατηρήσετε ως παγάκια, μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε.

Μαϊντανός ο θρεπτικός

Δεν ξέρουμε αν οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν και το μαϊντανό ιερό, αλλά σίγουρα τον χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Κι αυτό γιατί αποτελεί πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου, τονώνοντας τον οργανισμό και την καρδιά, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12 που κάνει καλό στο νευρικό σύστημα και τη μνήμη, βιταμίνη C που θωρακίζει το ανοσοποιητικό απέναντι σε ιώσεις, βιταμίνη Α που ωφελεί την όραση και βιταμίνη Κ που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η διουρητική του δράση μας ωφελεί στα νεφρά, ενώ θεωρείται ότι το τσάι του κάνει καλό στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τις γυναίκες από τις κράμπες της περιόδου.

Πού να τον προσθέσετε: Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να τον αντιμετωπίζετε ως γαρνιτούρα και να τον βγάζετε στην άκρη και να ξεκινήσετε να τον καταναλώνετε σαν ένα από τα βασικά συστατικά ενός πιάτου. Προσθέστε τον στη σάλτσα ντομάτας, στα ζυμαρικά σας, στη σαλάτα σας, στο κρέας κατσαρόλας, σε διάφορες πίτες με κρέας ή τυρί, αλλά και στα θαλασσινά σας, όπως στις γαρίδες και τα καλαμαράκια.

Πώς να τον αποθηκεύσετε: Συντηρήστε τον στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα, αφού τον τυλίξετε σε νωπό χαρτί κουζίνας ή βάλτε τον για μερικές ώρες στην κατάψυξη, τοποθετήστε τον στη συνέχεια σε πλαστική σακουλίτσα και μετά ξανά στην κατάψυξη, μέχρι περίπου 6 μήνες.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Αφήστε μια απάντηση