Aσβέστιο και βιταμίνη C, σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

15Ιαν

Ασβέστιο και Βιταμίνη C: Δύο πολυσυζητημένα θρεπτικά συστατικά για τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, τα οποία περιέχονται κατά κύριο λόγο στα γαλακτοκομικά και στα εσπεριδοειδή αντίστοιχα. Σας έχει πάει όμως ποτέ το μυαλό ότι μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση του βάρους σας;

Κι όμως! Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν το ρόλο του ασβεστίου στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Εκτός από τα πασίγνωστα οφέλη στη διατήρηση και τη δημιουργία γερών οστών, βοηθάει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, όταν η πρόσληψη γάλακτος είναι επαρκής στους πρώτους μήνες ζωής των βρεφών. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει και σε μικρή μείωση του σωματικού βάρους, με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες. Εξετάζοντας τον μηχανισμό επίτευξης των παραπάνω στόχων, οι εκδοχές ποικίλλουν. Οι κυρίαρχες απόψεις εστιάζουν στο γεγονός ότι το ασβέστιο αυξάνει την οξείδωση του σωματικού λίπους μετά τα γεύματα, αυξάνει τη θερμογεννετική ικανότητα του οργανισμού, ενώ έχει και την ικανότητα μείωσης των επιπέδων πείνας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Άτομα με αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αποβολή λίπους στα κόπρανά τους.

Από την άλλη μεριά, έδαφος κερδίζει και η αρνητική συσχέτιση της βιταμίνης C με το σωματικό βάρος,τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τα επίπεδα λεπτίνης. Φαίνεται ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης τείνουν να διατηρούν ένα πιο υγιές βάρος. Ως γνωστόν, η παχυσαρκία αποτελεί μια φλεγμονώδη νόσο, στην οποία οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και η υπερβολική πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών επιδεινώνουν τα συμπτώματά της. Έτσι, η βιταμίνη C ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, εμπλέκεται σε μεταβολικά μονοπάτια που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό και τη δημιουργία λιπώδους ιστού, μειώνοντας την εναπόθεση υποδόριου λίπους.

Έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, ποιοτικές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να μας οδηγήσουν στην διαμόρφωση του ιδανικού για τον καθένα μας σωματότυπου.

• Για ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου καταναλώστε:

3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ψάρια τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα με έμφαση στις σαρδέλες και στη μαρίδα που τρώγονται με το κόκκαλο, τοφού καθώς και σπανάκι.

• Για ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C καταναλώστε:

Ακτινίδια, παπάγια, εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, φράουλες, μαϊντανό σε μικρές ποσότητες ημερησίως, ολόκληρα ή με τη μορφή χυμών. Εάν είστε καπνιστές διπλασιάστε την ποσότητα, καθώς οι ανάγκες σας για αντιοξειδωτική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες είναι αρκετά αυξημένη.
Συνοψίζοντας, η ρύθμιση και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους έγκειται κατά βάση στην ισορροπία της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής δαπάνης. Ωστόσο, νέα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ορισμένα διατροφικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη C, μπορεί να επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό του λιπώδους ιστού. Διατηρήστε λοιπόν μία ποσοτική ισορροπία στις διατροφικές σας προτιμήσεις, κάνοντας παράλληλα ποιοτικές παρεμβάσεις: επιλέξτε τρόφιμα πλούσια στα παραπάνω στοιχεία και αφήστε τη φύση να κάνει το θαύμα της… ένα σώμα όπως το ονειρεύεστε!

ΠΗΓΗ myhealthnews.gr

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0