Νιώθετε συνέχεια έντονη κόπωση, αδυναμία ή έχετε συχνά ζαλάδες; Έχετε ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου σας;
Πρόκειται για το βασικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που δομεί τα αιμοσφαίρια του αίματος.
Έτσι, χαμηλά επίπεδα σιδήρου σημαίνουν και πτώση του αριθμού των αιμοσφαιρίων, τα οποία τροφοδοτούν με οξυγόνο όλο το σώμα και καθαρίζουν τους ιστούς από το διοξείδιο του άνθρακα.
Δείτε τρεις λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου:
1. Απώλεια αίματος
Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία πτώσης των επιπέδων του σιδήρου στο αίμα. Στις γυναίκες συγκεκριμένα, η συνηθέστερη περίοδος εμφάνισης της σιδηροπενικής αναιμίας είναι οι μέρες της περιόδου.
Επίσης, εσωτερικές αιμορραγίες εξαιτίας έλκους, όγκων ή καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να προκαλέσουν χαμηλές τιμές σιδήρου, αλλά και μεγάλες αιμορραγίες λόγω τραυματισμών και ατυχημάτων.
2. Χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μέσω των τροφών
Ένα διατροφικό πρόγραμμα «φτωχό» σε τροφές που περιέχουν σίδηρο, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα πτώση των επιπέδων. Πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα δημητριακά. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν συχνά χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καταλήγουν σε αναιμία.
3. Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό
Υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές που καταναλώνουμε είναι το λεπτό έντερο. Αν λόγω κάποιας ασθένειας ή άλλου προβλήματος δεν επιτυγχάνεται η απορρόφηση του σιδήρου, τότε σύντομα θα οδηγηθείτε σε αναιμία.
Πηγή: www.onmed.gr