ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΗΤΑΣ - ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ
1. Η μείωση του σωματικού βάρους όταν αυτό υπερβαίνει το φυσιολογικό είναι ουσιαστική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
2. Η καθημερινή σωματική άσκηση χαμηλής έντασης διάρκειας 30-60 λεπτών έχει πολλές ευνοικές επιδράσεις στην υγεία.
3. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα πρέπει να είναι από τις βασικές σας μέριμνες.Κρατάτε σταθρές τις ώρες των γευμάτων.Το πρωινό θα πρέπει να μην παραλέιπεται σε καμία περίπτωση,όπως βέβαια και τα υπόλοιπα γεύματα.Μετά την κατανάλωση του πρωινού ο οργανισμός προκαλεί το πρώτο αντανακλαστικό για αφόδευση.
4. Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά,τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης,καθώς και το μη αποφλοιωμένο ρύζι.
5. Πίνετε πολύ νερό(1,5-2 λίτρα την ημέρα,περίπου 8-10 ποτήρια νερό)
6. Προτιμάτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσα έχουν σπόρους(π.χ κολοκυθάκια,μπάμιες,μελιτζάνες κ.α)και τα λάχανα. Συχνά καταναλώνετε καλαμπόκι,σέλινο,σπανάκι,παντζάρια,μαρούλι και μίγματα λαχανικών.
7. Προτιμάτε από τα φρούτα τα δαμάσκηνα και όσα έχουν σπόρους(π.χ σύκα,ακτινίδια,σταφύλια κ.α).Τα υπόλοιπα φρούτα συνιστάται να τα τρώτε με το φλοιό τους.
8. Μπορείτε να κάνετε σούπες πολλά από τα φαγητά που αναγράφονται στο διαιτολόγιό σας.Ζητήστε τη γνώμη του διαιτολόγου σας.
9. Περιορίστε το αλάτι στα φαγητά.
10. Αν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο χρησιμοποιήστε ακατέργαστο πίτουρο που συγκρατεί ιδιαίτερα το νερό αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων.
11. Αποφύγετε την πρόσληψη υπακτικών.
Τα τρανς λιπαρά ρίχνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μας προστατεύει από τις φλεγμονές και κυρίως τις καρδιακές παθήσεις.
Μάθετε γιατί δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας...
Η διατροφολόγος Αγγελική Ζαφειράκη τονίζει τα κλινικά σημεία που δηλώνουν μη ισορροπημένη διατροφή στο dietaz.gr